Hoe werkt -mijn- poly?

In den beginne
Gosh, ik was al (ontdekkend) poly voordat ik echt de scene inrolde eind 2012….Maar eigenlijk begon het nog een jaar daarvoor. Rondom mijn laatste breakup in 2011 ben ik een tijd verliefd geweest op een vriend, en daarvan heb ik geleerd dat ik met gemak op meerdere mensen verliefd kan zijn (incl. ALL THE FEELS :)).

Daarna kwam ik James tegen toen ik single was via een hele leuke datingsite. Vanaf ons begin hebben wij een open relatie, omdat ik niet meer monogamie kon beloven, en James was geรฏnteresseerd in los flirten. Met 0 ervaring gingen we samen op pad! Hij heeft wat dates gehad, ik had een paar dates. Elke keer kwamen we weer bij elkaar terug om te voelen hoe we de dingen vonden. En soms ook hoe we sommige dingen liever hadden gezien ๐Ÿ˜‰ Uiteindelijk werd ik verliefd op een geweldige viking, en James vond rond die tijd het daten soms maar vermoeiend en was er wel even klaar mee. (en toen kwamen we er al achter dat hij hele andere dingen nodig heeft dan ik. Een open relatie hoeft niet “gelijk” te zijn!)

Nu geleerd
Inmiddels geleerd dat ik veel waarde hecht aan: een “familie” gevoel, ruimte voor alle lily’s, oprechte gevoelens, leuke dingen doen, muzieklijstjes, goede seks en elkaar in iedergeval elke twee weken zien. ร‰n ook – als het even kan – dat James/Max en die persoon best even samen in een kamer kunnen zijn. Elkaar verplicht vermijden brengt veel stress mee, en daar word ik ongelukkig van.

Ik houd van duidelijkheid. Als een echte IT-er wil ik graag begrijpen hoe dingen snappen, en ik haat enorm “beating around the bush”-gedrag. Sterke mensen die hun emoties enigzinds begrijpen en duidelijk erover willen zijn hebben een plusje!

Ik heb bergen energie. Bijna altijd! Dus ik vind mensen fijn die dat “aankunnen”, maar tegelijkertijd mij ook het gevoel geven dat ze mij graag zien. Dat ik me gewild en welkom voel in hun leven. Dat we samen het vuurtje vlammend houden. ร‰n ik haat het om altijd alleen de initiator te zijn. Fijn om samen verantwoordelijk te zijn om alles draaiend te houden ๐Ÿ˜‰

Mijn poly theorie
Ik zou prima vrijgezel kunnen zijn, en nog steeds poly zijn. Het is geen doel, ABSOLUUT niet. Maar wel een soort levenswijze om ruimte te maken voor bijzondere mensen. Om op mijn manier te kunnen liefhebben.

In mijn leven doe ik alleen dingen waar ik verrijking bij voel. ร‰n, dat ik het idee heb dat ik lieve mensen hun leven mooier maak. Die twee dingen geven mij enorm veel energie!!! Helaas is dit niet altijd makkelijk, en strubbel ik ook echt regelmatig mee. Om van mensen te houden, het goed te doen en goed voor mijzelf te zijn is een interessante driehoek waar vaak veel spanning op staat. Wel gaat het steeds ietsje makkelijker ๐Ÿ™‚

Ik heb namelijk een soort hoekjes in mijn hart, die voor mij erg goed werken. Hier zijn allerlei verschuivingen in te bedenken, en ruimte ๐Ÿ™‚ Liefde ontwikkelt zich organisch, en ik probeer zo min mogelijk rigide hierin te zijn. Alleen hoe dieper je komt, hoe meer pijn je me kan doen. Daarom ben ik zeer voorzichtig.

Mijn poly in de praktijk
Je hart kan soms nog zo groot zijn, er komt wel letterlijk ooit een einde aan je agenda ๐Ÿ˜‰ Trust me –on the sunscreen ๐Ÿ˜‰ Dit is bij mij vroeger vaak gebeurd ( ALARM! Het einde der agenda is bereikt! ). Maar de laatste tijd gaat dit juist heel goed…. Wel merk ik dat werk en gezondheid grote impact kunnen hebben…. Bijv. als mijn werk een tijd minder druk is geweest/dicht bij huis dan merk ik dat ik meer aankan, en wanneer dat omdraait, dan lijden mijn relaties daar soms onder. Je blijft balanceren, en gelukkig kan ik dit redelijk goed. En zelfs zonder de laatste tijd in de stress te schieten \o/

Primair of Anarchistisch?
Je ziet bij veel mensen dat ze liever anarchistisch zijn, dan dat ze werken met primair/secundair/tertiair. Veel mensen gebruiken die termen ook weer anders dan ik. Maar, ik kan je wel uitleggen wat het voor mij betekent.

James is voor mij een NOOD. Ik heb nood aan hem (zoals onze lieve vlaamse vrienden zeggen). Ik wil met hem de heel veel tijd doorbrengen, veel geld aan uitgeven en veel zeggingsschap binnen mijn leven geven. Maar hij is niet meer of beter als mijn andere partners. Alleen hij is wรฉl mijn primaire partner. De man waarmee ik ga trouwen. De man waarmee ik een kamer straks heb in het bejaardenhuis en daar de boel op stelten zet. Hoewel Max ook deze kant langzamerhand opgroeit. Liefde groeit organisch ๐Ÿ™‚

Secundair … dat woord klinkt gewoon -naar-. Liever zet ik mijn liefjes niet in volgorde. Life changes, and it never changes like you had planned ;-). Maar voor de -meesten- van mijn liefjes zal gelden: Hij zal niet met mij gaan samenwonen, op grote vakanties gaan of met mij kunnen trouwen. Elk persoon zal anders zijn, elk moment ook. We will see….. Andere dates/relaties (om mij heen) zijn welleens om deze redenen juist uit elkaar gegaan. Dan pas je niet genoeg bij elkaar… Sip, maar veelvoorkomend binnen de non-mono community.

En dat bejaardenhuis … Nouh :D! Dat zou nog wel veel leuker worden als vrienden en liefjes naast ons komen wonen. Wat tegen die tijd goed past ๐Ÿ˜€ Want natuurlijk kan niemand de toekomst garanderen, maar dat is wel mijn intentie om met mijn chosen family een lange tijd samen te zijn.

NRE
Ah.. New Relationship Energy….Hier heb ik welleens een nuttig blog over geschreven…
https://studentvandeliefde.wordpress.com/2015/09/15/krijg-de-nre-kriebels/

Ruimte voor meer?
Ja. Altijd. Net hoe speciaal je bent, en hoe heftig mijn gevoelens zijn. Mocht het weer gaan gebeuren, nou ja, dan zie ik wel hoe ik dat paadje ga bewandelen. Dat is wel mijn ervaring ๐Ÿ˜‰ het valt niet te voorspellen.

Kudo’s dat je aan het eind bent gekomen ๐Ÿ˜‰ en mocht je nog vragen hebben, geef maar een gil!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s