Relatie Bubbels!

Iedereen creëert zijn eigen universum.

Naast dat die kijk op de wereld vrij filosofisch is ingesteld, pas ik dit ook vaak toe binnen mijn relaties. Mijn zogeheten “bubbels”. Na discussie avond wou ik dit concept even delen met jullie, omdat veel mensen de bubbels onbewust wel toepassen, alleen niet (her)kennen.

Hoe werkt het? Alles waarmee jij een relatie mee hebt (in de breedste zin van het woord) is een bubbel. Dit geldt voor personen, maar ook voor werk, verenigingen en vriendenclubjes….. Samen creëeren jullie in iedergeval een eigen wereldje, je eigen bubbel. Daar hebben jullie je eigen grapjes, maniertjes, agenda afspraken en “regels” in het algemeen.

Iedereen heeft veel bubbels in hun leven. Allemaal bubbels die je dient te balanceren 🙂 en accepteren dat ze elkaar onherroepelijk beïnvloeden.

Binnen poly relaties zie je dit vrij sterk. Stel, jij bent A en hebt verkering met B. Wanneer jullie relatie (A+B) goed gaat, en de tweede relatie van B juist slecht gaat (B+C). Dan zal A indirect daar ook “last” van hebben. Wat helemaal niet erg is, want als A wil natuurlijk je partner B ondersteunen!

Alleen….. waar leg je op een gegeven moment de grens als A? Wanneer is betrokkenheid goed, en wanneer is het alleen nog maar zorgen?

Ik stel jullie wat “vragen”, waarvan ik nu al weet dat iedereen anders zal antwoorden. Ik wil jullie vooral even aan het denken zetten 🙂

  • 1. Wat doe je als je zeer spaarzame tijd met B alleen nog maar over de problemen met C gaat?
  • 2. Wat doe je als B en C ruzie hebben, en C komt bij jou uithuilen/advies vragen?
  • 3. Wat doe je als B je advies vraagt over hoe om te gaan met een lastige situatie met C?
  • 4. Wat doe je wanneer B en C ruzie hebben over iets uit jouw bubbel met B, terwijl jij erbij staat.
  • 5. Wat doe je als jij C echt een eikel vind?
  • 6. Wat doe je als B al weken achterhoudt dat er iets aan de hand is met C?

Nou goed, zo zijn er onwijs veel combinaties te bedenken! En het wordt nog “leuker” wanneer er in bovenstaande voorbeelden er nog een D+E is. En je hebt als A een tweede relatie met D, en E rotzooit wat aan met C. Hoe ingewikkeld dit ook klinkt, dit zijn géén ondenkbare situaties. Zeker niet in dit wereldje lol 🙂

Voor mij geldt…. Ik kan 10x beter met iets omgaan als ik denk: “Dit is niet mijn verantwoordelijkheid. Het is niet mijn bubbel. Zij doen het heel anders dan dat ik het leuk zou vinden en dat is prima. Zij zijn hun eigen bubbel.” Op deze manier kan ik er nog wel zijn voor mijn partners, maar ik raak niet direct betrokken in het verdriet of strijdgewoel. Zo houd ik meer energie over 🙂 dankzij de scheiding van bubbels.

Zorg dat de bubbels elkaar niet teveel overlappen. Kijk met elkaar waar jullie je comfortabel bij voelt. Dit kan elke keer anders zijn…. Bespreek in hoeverre je er voor elkaar wil/kan zijn op dat moment, hoeveel energie het kost/oplevert en accepteer elkaars grenzen hierin.

Ik vind het grappig hoe groot de verschillen zijn…. Ik ken mensen die hun bubbels zo hard scheiden dat de bubbels niets van elkaar weten, of dat er alleen op afstand gezwaaid wordt. Anderen worden weer goede vriendjes (op facebook ;)), missen de metamour meer wanneer de relatie verbroken wordt of gaan juist samenwonen met zijn allen.

Vind je eigen grenzen en maak je eigen regels!
Doe wat goed voelt ^^


Bubbles! I love bubbles!!! MY BUBBLES — Finding Nemo 😉


Serieuze noot: Grote dank aan twee lieve vrienden die mij 2 jaar geleden geïntroduceerd hebben tot dit concept. Very Helpful 🙂

Voor mij update: Het is soms lastig om je in te houden 😉 Communicatie helpt, natuurlijk. Zoals altijd. Maar vooral, durf je kwetsbare kant te laten zien. Durf te zeggen: “Sorry, maar dit vind ik echt onprettig omdat ik me hierdoor….. voel.”

Mijn bubbels zijn trouwens helemaal niet hard van elkaar gescheiden, maar ik pas wel op dat ik niet teveel “zooi” oppik uit de bubbel, en niet teveel meeneemt naar mijn andere bubbels. Dat is voor mij heel belangrijk. Niet alleen omdat ik de anderen niet wil belasten, maar vooral ook niet mijzelf onnodig druk ga lopen maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s