Wat is poly?

Poeh. Vraag 10 polyamoureuze mensen wat poly is, en je krijgt 11 verschillende antwoorden denk ik. Voor mij betekent het in iedergeval:

Vrijheid. Vrijheid om jezelf te ontdekken, om mensen lief te hebben hoe JIJ dat wilt, om zorgvuldig om te gaan met je vrienden, familie en geliefden. Vrijheid om je eigen avontuur te bepalen.

Openheid. Volledige openheid over je wensen en behoeften, naar jezelf toe, maar ook naar je partners. Geen drama of gedonder. Eerlijk zijn als je een fout maakt, en eerlijk zijn over de dingen die je goed doet.

Liefde. In allerlei varianten. En dat je actief je best doet om Liefde in je leven te brengen, en bij anderen te laten groeien. Om veiligheid te voelen en te geven.

Er is heel veel geschreven over poly, en er worden vaak discussieavonden gegeven. Mocht je eens meer willen weten zou ik je zeker aanraden om veel te lezen, en misschien eens zo’n informatie/discussie avond te bezoeken.


 Relevante artikelen over Poly

Communicatie binnen je relatie(s):
Wanneer je je relatie open maakt + handige dingen

More than two: Relationship Bill of Rights – ook wel: Logisch nadenken!
What is Relationship Anarchy
Changing rules to boundaries

Jaloersheid etc:
Green Eyed Monster — fijne voorbeelden en fijne oefeningen!
More than two: Jaloezie

Transities of het verbreken van relaties:
Riding the escalator

The object of dread by The Ferrett

http://www.theferrett.com/ferrettworks/2016/03/hey-thanks-for-breaking-up-with-me/

More than two: Breaking up well

SOA’s en risico’s:
http://smartsexresource.com/about-stis/know-your-ch…

Media, groepen en andere algemene dingen over Poly

Documentaires/programma’s die je aan je omgeving kan laten zien:
BNN met Je zal het maar zijn. Met drie goede voorbeelden

Leuke blogs in algemeen:
polyamory on purpose – Deze heeft veel artikelen over verschillende aspecten van polyamorie, waaronder een aantal artikelen over polyamorie en kinderen.
postmodern woman – verschillende artikelen van verschillende schrijfsters die ook verschillende kijken erop hebben. Favorieten zijn: loving off the relationship escalator, you need to know why polyamory isn’t safe, how to be an effective game changer, what about that lovely compersion, why jealousy is a wonderful opportunity
kimchi cuddles – een strip die zaken rond polyamorie op een humoristische manier laat zien. Ik raad deze altijd erg aan die boeken als ‘more than two’ soms wat zwaar/moeilijk om te lezen vinden. Ook hier komt veel langs over jaloezie, compersie, openheid en transitions – maar dan op een hele luchtige manier.
Thinking asexual – praat regelmatig over polyamorie en relationship anarchy, vanuit een asexueel aromantisch oogpunt. Heel veel alternatieve ideeën over relaties en de plek die romatiek of seksualiteit daar al dan niet in hoeven spelen. Favorieten zijn: Relationship Anarchy Basics
sex geek – schrijft over poly, maar ook veel over kink, feminisme en gerelateerde onderwerpen. Een post die ik erg interessant vond: The problem with polynormativity

Groepen en bijeenkomsten in Nederland:
http://meerminners.nl/
http://www.plukdeliefde.nl/
http://www.polyamorie.nl/

Poly & non-mono media:
Kimchi Cuddles – cute strip over PolyCule 😉
The truth about polyamory